Kutyafogászat és egyebek

with Nincs hozzászólás

Hiába húzta-halasztotta a tüzelést – és ezzel a műtétet – a mi királylányunk, tegnap végre Maya is átesett az ivartalanításon és a fogkőeltávolításon. Ennek apropójából (és mert olyan rég jártam erre), gondoltam írok egy pár sort.

Az ivartalanítással kapcsolatos tapasztalataim már leírtam ITT a blogon korábban, de azért azt el kell mondjam Maya kapcsán is, hogy mennyire örülök annak, hogy átestünk ezen is. Most már minden kutyám ivartalan és ez óriási megnyugvást jelent nekem. 🙂

Maya az ivartalanodás mellett – a többiekhez hasonlóan – kapott egy alapos fogpucolást is, erről szólnék most kicsit többet. 🙂 Azért fontos téma ez, mert a fogkövesedés előbb vagy utóbb majdnem minden kutyát utolér és ha nem kezelik, súlyos fogínygyulladást és fogágybetegséget okozhat, aminek következtében ebünk akár el is veszítheti a fogait.

Mint ahogy ez általában minden helyzetre igaz, a fogkő kérdésben is nagyon fontos a megelőzés, mint pl. a száraztáp (nem  konzerv és főleg nem házikoszt!!) és különböző rágószalagok etetése ill. a fogmosás (kutyák számára készített fogkrémmel persze). De sajnos ez önmagában még nem jelent biztos védettséget, hiszen a kialakulásban nagy szerepe van az egyéni hajlamnak is. Kedvencünk tehát így is szenvedhet fogkövességtől és ilyenkor gondolnunk kell annak eltávolításra. (Ami érdekes ezzel kapcsolatban, hogy nálunk pl. a – Kidát leszámítva – legfiatalabb, legtöbbet rágcsáló kutyánk foga volt a legdurvább és a legidősebbé volt a legszebb.)

Fogkőeltávolítás szempontjából pont kapóra jött nekünk ez az ivartalanítási hullám, hiszen így egyben letudtuk a két beavatkozást. Ez a kutyáknak is könnyebb volt így, nekünk is és persze anyagilag is kedvezőbb, hiszen a fogkőeltávolítást is bódításban végzik, aminek az árából így le lehet faragni egy kicsit. Szóval csak bátorítani tudok mindenkit, aki még nem ivartalanított és/vagy fogköves a kutyája, hogy foglaljon időpontot mihamarabb!

Hajrá, illatos szájú, egészséges kutyák!! 🙂 🙂 🙂

Comments are closed.