Fotózásra készülőknek – 1. rész

with Nincs hozzászólás

Mikor menjek fotózásra?

Évszakok, hónapok, fények, színek

Nemrég kaptam egy nagyon érdekes kérdést: mit ajánlanék, melyik hónapban legyen a fotózás?

Huhh…

Tapasztalataim szerint két embertípus van, az egyiknek van kedvenc évszaka, a másiknak pedig minden évszak a kedvence. (Ezt szerintem egész jól alá is támasztotta az a kis szavazás, amit nemrég a Facebook oldalamon tartottam.) Én pl. az utóbbi csoportba tartozom. Na de az, hogy sárban, fagyban, latyakban, hajnalban és késő este is kimegyek a saját kutyáimmal sétálni, fotózgatni, nem jelenti azt, hogy ilyen időt választanék saját magamnak fotózásra. Ugyanakkor azzal sem értek egyet, amikor valaki a jó időre vár, a tavaszra, a nyárra, hiszen ezeken az időszakokon kívül vannak csak az igazán szép fények – szerintem.

A teljesség igénye nélkül összeszedtem néhány gondolatot – és képet – ezzel kapcsolatban.


Évszaktól függetlenül vagy a napfelkelte utáni 1-2 órában vagy a naplemente előtti 1-2 órában érdemes fotózni, ezért ha időpontban gondolkozol, akkor kb. ezzel kell majd tervezned.

A napkelte és napnyugta időpontját egész évre előre meg tudod nézni ITT, ebben az online kalendáriumban.

JANUÁR

Az évnek ebben a szakában van a legnagyobb esély arra, hogy elcsípjünk egy havas fotózást, bár ehhez szerencse is kell. Nálunk itt a Magas-Bakonyban viszonylag gyakran szokott ugyan esni a hó, de itt sem marad meg túl sokáig, ezért ha valaki havas fotózást szeretne, akkor leginkább úgy kell készülnie, hogy amikor leesik, akkor gyorsan összebeszélünk és 1-2 napon belül megvalósítjuk a fotózást.

A zúzmarás fotókra még ennél is kevesebb az esély, hiszen ezt csak korán reggel tudjuk elkapni és hiába az előrejelzés, általában nem lehet tudni, hogy a fagy zúzmarát is jelent vagy csak k… hideget. 😀 Januárban egyébként szép lágyak a fények, és amikor épp nem fehér a táj, akkor igazán szép őszies képeket lehet készíteni.

FEBRUÁR

A február igencsak hasonlít a januárhoz. Tartós havazásra ilyenkor kisebb az esély, de még akár össze is jöhet. Viszont a fények, aww…. Azt gondolnátok, nyáron lehet a legszebb naplementés képeket készíteni, de valójában szerintem novembertől-februárig.

MÁRCIUS

Már elég meleg van a gazdiknak, de még nincs túl meleg a kutyáknak, és amit a legjobban szeretek benne, hogy ilyenkor még mindig kicsit sárgásabb, barnásabb a táj, gyönyörűek a fények, a naplementék.

ÁPRILIS

Zöld, zöld, zöld. Áprilisban már igazán beköszönt a tavasz, nagyon nem kell bemutatnom szerintem. Ami érdekes itt nálunk a Bakonyban, hogy ilyenkor mindent medvehagyma borít, elképesztő illattal körítve a látványt.

MÁJUS

Májusban már vadul zöldellnek a növények, de még nem akkora a gaz, hogy ne legyen érdemes bemenni az erdő eldugottabb kis ösvényeire. A virágokról kevésbé tudok nyilatkozni, megmondom őszintén, ezek engem nem mozgatnak meg. Ha éppen az utamba kerül, akkor örülök a pipacsnak, de pl. a repce virágzásáról nem tudok semmit. Nem is tartom jó ötletnek mezőgazsasági, vegyszerrel kezelt területekre járkálni fotózni.

JÚNIUS

Az egyetlen növény, amit igazán imádok, az az árvalányhaj. Azt hiszem, május végén-június elején virágzik. Nálunk Bakonybélben nincs, de a Bakony alacsonyabb részeit beteríti. Naplementés fényekben csodát lehet vele művelni. Júniusban már érdemes amúgy is a kora reggeli vagy késő délutáni órákat megcélozni, nem csak a szép fények, hanem a meleg miatt is. De ilyenkor már akár a strandszezont is meg lehet nyitni.

JÚLIUS

Júliusban nagyon melegek vannak már, ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy ha nem gond a korán kelés, akkor reggelre időzítsük a fotózást. Vagy ha délután kezdünk, akkor mindenképp menjünk be az erdő mélyére, ott még hűvösebb van ilyenkor is. Naplementére aztán elő lehet már bújni. 🙂

AUGUSZTUS

Ami júliusra igaz, az augusztusra is, és fordítva. Ha nincsen lehetőségünk korán reggelre időzíteni, vagy nem az erdőben képzeljük el a fotózást, akkor ebben a két hónapban érdemes megcélozni a vizes képeket. A nehézsége az, hogy viszonylag kevés olyan tavunk van, ahol legális a kutyafürdetés, nincsenek tömegek és még fotózásra is alkalmas a környezet. De azért meg lehet találni erre is a lehetőséget. (Az idei évben lesz ám több vizes projektem, csaxólok.^^)

SZEPTEMBER

Az erős, kemény fények visszaszelídülnek, még meleg van, de már nem fojtogató a hőség és még viszonylag sokáig van világos. Mi mást mondhatnék még?!

OKTÓBER

Sokan már szeptemberben őszi fotózásra szeretnének jönni, de érdemes tudni, hogy az igazi ősz október vége-november eleje felé köszönt be. (Legalábbis itt a Dunántúlon.) Ekkor már a nappalok is rövidebbek és az időjárás is szeszélyesebb, szóval nem olyan egyszerű egy jó kis őszi fotózást összehozni. De ha szerencsénk van, akkor csoda képeket lehet készíteni.

NOVEMBER

Októberben még inkább zöldes-sárgás az ősz, novemberben viszont már többnyire narancs-barna a színvilág. Kevésbé jellemzőek az erős napsütötte órák, inkább borongósabb, felhősebb az idő, aminek én külön imádom a hangulatát. Ha mégis van napfény, ilyenkor a legszebb, szerintem.

DECEMBER

A december is épp olyan változatos tud lenni, mint a január (illetve mint bármelyik hónap, évszak lassan). Őszies képek, gyönyörű napfelkelték, naplementék, havas fotók, bármi összejöhet. De általában a december a karácsonyról szól, akár van hó, akár nincs. Régen csináltam már karácsonyi fotózásokat, remélem idén összejön majd.

Összességében azt tudom mondani – és remélem ez eddig is átjött -, hogy nem baj, ha van az embernek elképzelése az ideális fotózásról, környezetről, színekről, fényekről, de ezt nem feltétlenül kell egy adott évszakhoz vagy hónaphoz kötni, hiszen inkább az aktuális időjárás és fényviszonyok függvénye ez. Nyilván télen nem készülnek rikító zöld füves képek, nyáron pedig havasak, de a természetben mindig van valami szép, ami miatt érdemes akkor (is) fotózni.

Egy következő bejegyzésben majd kiboncolom azt is, hogy melyek azok az időjárási körülmények, amik ideálissá vagy éppen lehetetlenné tesznek egy fotózást, és hogy hogyan működik nálam az időpontfoglalás és az időpontok módosítása az időjárási viszonyok függvényében.

Comments are closed.